De magie van fruitbomen

Een speciaal gevoel in deze oogsttijd: pap’s allerlaatste project werpt zijn vruchten af. In de fruitboomgaard die hij vier jaar geleden voor zijn kleinkinderen aanlegde,  beginnen de bomen hun eerste rijpe vruchten te dragen. Ik weet nog hoe groot de verrassing was toen we in 2012 op een lentedag op de boerderij van mijn ouders aankwamen. Ineens stonden er twee lange rijen fruitboompjes aan de noordkant van het erf. Daar waar eerst nog kreupelhout lag, wat oude verdorde struiken met een verdwaalde bloem hier en daar, waren nu twee keurige rijen met boompjes die peren, appels, bramen, frambozen, kruisbessen, en pruimen zouden gaan, geplant.

pruimenboomboomgaard

 

Hij had er vantevoren niets over gezegd, mijn vader. En mam ook niet. Ze hadden er gewoon een week keihard aan gewerkt. Groot was dus de verrassing en opgetogenheid. Een oude kinderwens van mij was spontaan vervuld. ’s Ochtends voor school ons eigen fruit plukken en in de pauze lekker delen en oppeuzelen. Soms duurt de vervulling van een wens een tijdje.

Zondag jl. stond de rode pruimenboom te shaken van volheid. De vruchten zijn rijp en behoedzaam pluk ik ze één voor één, totdat de boom alles heeft gegeven. De laatste beelden van mijn vader buiten aan de gang, heb ik hier tussen de boompjes. Met een schop groef hij nog een gleuf om de afwatering beter te regelen en dat hij dan ineens zo moest uitrusten met zijn armen geleund op de schop. Ik was de pruimen, ontpit ze, kook ze met geleisuiker, vul de potjes, zet ze vijf minuten op zijn kop, schrijf de etiketjes, knip de stofjes, elastiekjes erom en daar staan ze dan. Mijn potjes pruimenjam.

jamverzamelingetiket

Ik loop er tientallen keren per dag langs om elke keer blij, en net even op een andere manier te beseffen dat het hierom gaat, dit gevoel. Het dagelijks proeven in het vooruitzicht. Dat zoveel mooie dingen niet echt verloren gaan. Het dagelijks proeven in het vooruitzicht. Het weggeven van de potjes en dat ik dan nog even over mijn vader kan vertellen.

Wat zijn rituelen toch helend. De smaak van mijn jeugd bereiden. De gedrevenheid van mijn vader die iets voor ons opbouwde kunnen blijven eren. Zijn liefde voor ons herinneren. Het is fijn daarover te schrijven, omdat er elke keer net een andere snaar wordt geraakt. Al die uitbundigheid zit in één potje jam, en elke keer lijkt de smaak rijker en intenser te worden.

Vanaf nu daarom ook schrijfuurtjes bij O.M.A. Je krijgt volop inspiratie om te schrijven over een ritueel. Maar ook diepen we de betekenis en waarde ervan uit. Soms worden er gevoelige snaren geraakt. Die stemmen me heel blij want dan weet ik dat we iets gaan leren over het leven. Schrijven en delen is zo’n fijne en ontspannen manier om dat geluk te ervaren & te bewaren, net zoals de rode pruimenjam in het potje. Ik hoop je hier eens te zien. Elke donderdag van 13.00 tot 14.00 uur.

schrijvenoverrituelen


Ik ben Ingrid Van Lier. Hoe jij je woorden kiest om je verhaal te vertellen is wat mij interesseert. Als je gaat schrijven komt er steevast verdieping. Die duik help ik je graag maken. Ik schrijf al sinds de eerste klas van de basisschool. Vooral brieven, kaartjes en tientallen dagboeken en nu artikelen voor O.M.A. Ik ben opgeleid tot tolk/vertaler op medisch biologisch vakgebied en heb specialisaties gevolgd op gebied van creatief schrijven en journalistiek op de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht. Ik was lange tijd marketing manager bij Elsevier voor medisch wetenshappelijke tijdschriften. Ik ben gefascineerd door de kracht van taal, hoe deze ons beïnvloedt, bewust en onbewust, en kan ontspannen of zelfs bevrijden. Dat wil ik heel graag delen, liever dan wat ook.

Stuur je reactie

Gerelateerde berichten
De kracht van je persoonlijke verhaal: drie bouwstenen

De kracht van je persoonlijke verhaal: drie bouwstenen

Het leven heeft je op unieke wijze gevormd en getekend, en deze merktekens – of…

Deel je verhaal Heel je verhaal

Deel je verhaal Heel je verhaal

Ieder mens draagt verhalen met zich mee, we zijn verhalenmakers pur sang. Dagelijks komen er…

Herinnering is een vorm van ontmoeting

Herinnering is een vorm van ontmoeting

In de vroege ochtend fiets ik rustig peddelend over een pad langs de meanderende rivier…

Sluit

Kom langs

Wil je eerst onze ruimte zien voordat je je aanmeld? Kom langs om eens te komen kijken. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.