De kracht van je persoonlijke verhaal: drie bouwstenen

Het leven heeft je op unieke wijze gevormd en getekend, en deze merktekens – of je je er nu bewust van bent of niet – bepalen hoe je je leven leeft en vormgeeft, waar je aandacht naar uitgaat en welke vragen je probeert te beantwoorden, en waartoe je bent uitgerust om met passie en autoriteit over te vertellen.

Ik kan het niet kernachtiger verwoorden dan Michael Rabiger, een Amerikaanse documentairemaker. Ik geloof dat onze eigen levenservaringen de grootste bron van inspiratie zijn voor onszelf. Ook de ongemakkelijke ervaringen die stempels kunnen worden, kunnen we verder onderzoeken en vertellen, om vervolgens te verwerken in een empathisch en fonkelend inzicht. Ik moedig graag mensen aan voor wie het moeite kost hun verhaal te vertellen, dit op te schrijven en eventueel te delen zodat ze zich meer vervuld en gelukkiger met zichzelf kunnen voelen en hierdoor zelfbewuster in het leven staan.

Bij O.M.A. biedt de schrijfroute The Artist’s Way je gelegenheid en ruimte. Het is een speelse en beproefde manier om te komen tot meer enthousiasme, energie en creativiteit, en oude zienswijzen voorbij te streven. En met Geef je verhaal door: terugkijken helpt je vooruit bied ik je schrijfoefeningen aan die je o.a. kennis laten nemen van de antroposofische school, van kunst en muziek als inspiratie om te schrijven, en filosofie. Je kan altijd een ochtend meedoen om te kijken of het bij je past.

Als jij je persoonlijke verhaal ontrafelt, zal dit niet alleen je gids zijn om je levensopdracht te vinden maar het zal tijdens je verdere leven als bron van kracht en motivatie dienen om je persoonlijke missie te verwezenlijken. De onopgeloste emotionele krachten die onderhuids leven zijn dezelfde krachten die je voort kunnen stuwen om je doelen te behalen, om iets voor elkaar te krijgen wat niemand anders kan. Omdat jij en je verhaal uniek zijn. Maar hoe doe je dit?

Er zijn drie bouwstenen nodig volgens J. Christian Jensen – die de prachtige documentaire White Earth maakte – om je rode draad te vinden waarin je missie opgesloten ligt. Hier in het kort de stappen:

1.Vindt je persoonlijke stempel, en eigen je deze toe.

Wat bedoelt hij daar precies mee?  Je hebt geen psychiater of coach nodig maar je moet wel dieper gaan graven. Aanknopingspunten vind je namelijk door een gedegen zelfonderzoek. Kijk waar er in je leven dingen gebeurden die je tot grote emotie raakten. Dit zijn aanwijzingen. Emoties zoals angst, vreugde, woede, verwachting. Schrijf ze op. Ze helpen je je persoonlijke imprints te vinden. Was er een tijd in je kindertijd dat je trauma ervoer? Ben je onverzoenbare tegenstellingen tegengekomen? Of heb je iets verschrikkelijks gedaan waar je spijt van hebt en dat je nog steeds achtervolgt? Het zijn aanwijzingen om je onderliggende spanningen op te sporen. Ze zijn heel belangrijk en krachtig. Wij als mensen hebben een bedrading die deze spanning wil oplossen. De spanning die we ook in films voelen en ons voorstuwen om te blijven kijken totdat de oplossing of ontknoping komt. Brene Brown verwoordt het hier krachtig wat het betekent om je verhaal te omarmen. Haar boeken, website, Ted talks, ze wijzen allemaal naar de moed om die kwetsbaarheid ook te onderzoeken, zo veel mogelijk met een oordeelloos kijken zou ik eraan toe willen voegen.

Artist Bekah Ash

Artist Bekah Ash

2. Vertel persoonlijke verhalen en familieverhalen

Waarom blijven zoveel families in moeilijke omstandigheden bij elkaar terwijl in diezelfde omstandigheden mensen uit elkaar worden gedreven. Het onderzoek dat deze vraag centraal stelde midden jaren negentig had een verrassende en interessante uitkomst. Kinderen die meer wisten over hun familiegeschiedenis, meer verhalen kenden over hun kindertijd en de uitdagingen die hun gezin was tegengekomen hadden meer controle over hun leven. Ze hadden een hogere eigenwaarde en waren gelukkiger. De beste voorspeller voor emotionele gezondheid bleek in de verhalen te zitten die hen werden teruggegeven door hun familie en maakte hen veerkrachtiger voor emotionele stress. Goed ingebed te zijn in ons familieverhaa blijkt ons gecentreerd te houden.

Artist Bekah Ash

Artist Bekah Ash

3. Vind je mentoren

Jij bent je eigen hoofdpersoon, je held van het verhaal. En in jouw leven wordt je begeleid door begeleiders, helpers. Iedereen van elke afkomst en kleur kan een bron van reflectie zijn, of een katalysator voor inzicht. Leraren, schrijvers, leiders van organisaties, je vader, moeder, oma of opa, vriend. In deze wereld waar de kaarten duidelijk ongelijk geschud zijn, kan iemand waarvoor de kaarten minder rijkelijk zijn bedeeld iets opmerkelijks tot stand brengen. De kracht als iemand in je gelooft is immens groot. Als je iemand kent die je teruggeeft wat je ten diepste bent kan een enorme bevestiging voor je zijn. En we leren het meest van elkaar.

Artist Bekah Ash

Artist Bekah Ash

Dit is de Ted Talk van Christian Jensen waar je de volledige uiteenzetting kan vinden van deze samenvatting. Als je tijd hebt, raad ik je echt aan deze te beluisteren.

Lieve groeten, Ingrid

Stuur je reactie

Gerelateerde berichten
O.M.A. is open!

O.M.A. is open!

We zijn officieel open! En het was even 'zweten', maar de sticker zit erop! Het…

Herinnering is een vorm van ontmoeting

Herinnering is een vorm van ontmoeting

In de vroege ochtend fiets ik rustig peddelend over een pad langs de meanderende rivier…

Deel je verhaal Heel je verhaal

Deel je verhaal Heel je verhaal

Ieder mens draagt verhalen met zich mee, we zijn verhalenmakers pur sang. Dagelijks komen er…

Sluit

Kom langs

Wil je eerst onze ruimte zien voordat je je aanmeld? Kom langs om eens te komen kijken. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.