Herinnering is een vorm van ontmoeting

In de vroege ochtend fiets ik rustig peddelend over een pad langs de meanderende rivier Gein in de Vechtstreek. Vol in mijn oren, ogen en neus van het pollengeweld orden ik mijn drukke hoofd waar associaties, beelden en gedachten het hardst om de aandacht vechten. De tractor die in de verte aan het hooien is, laat een zacht geruststellend geronk horen. De jonge haan kraait er op groteske wijze overheen. Koeien loeien voldaan nu ze na het kalveren volop van de frisse wei kunnen smikkelen en de buitenlucht gulzig opslurpen. Ik fiets over een stuk laan met lindebomen, die aan weerszijden met hun takken een weelderige groene krans boven me vormen. Er flitst er een herinnering voorbij. De geur van de rijke zoete bloesem dringt nog dieper mijn neusgaten door. Ik schiet 35 jaar terug in de tijd.

Tak in de voet

Mijn middelste zus heb ik achterop de fiets genomen en zo hard als ik maar kan, jaag ik met mijn elfjarige benen naar het Neers Brook. Een stuk land achter het Neers kanaal, dat gegraven is om het Limburgse turf vanaf de Maas naar de grotere verbindingskanalen te kunnen vervoeren. Paula, een dik jaartje jonger, heb ik achter op de fiets gezet. In een wild spelletje met jongens uit de buurt is er een stok in haar voet terechtgekomen en die steekt er gevaarlijk uit. Mam is met de auto weg voor de wekelijkse boodschappen en pap is op het veld 1 kilometer verderop bezig de akker te ploegen. Ik durf de scherpe tak er zelf niet bij haar uit te trekken. Stel je voor dat ik het juist erger maakt, en het bloed uit haar been gutst. Ik voel de verantwoording als een harde steen en hyperalert ben ik bewust van elke seconde die voorbij tikt.

Puzzelstukje

Deze anekdote is niet af. Dat hoeft ook niet. Het is een heel klein puzzelstukje van mijn jeugd. Ik kreeg hem terug van mijn zus. Dat ik hier in deze specifieke scene de rol van de oudste zus kon vervullen, op mijn manier zorgen voor mijn kleinere zus voelt als een wezenlijke ontmoeting met mezelf, dankbaar voor hoe ik ook was. Mijn vaders reactie toen hij de stok in haar voet zag is exemplarisch. Laconiek als een rots en met een houding van ‘moet je me daarvoor storen?’ trekt hij het venijnige stuk tak uit haar voet. En mijn zus d’r voet is gered.

Open eindjes verbinden

Dit is slechts een klein fragment van een groter verhaal. Het complete verhaal is er ook al, alleen nog niet ten volle beleefd en geuit. Het zo specifiek mogelijk op papier zetten is voor mij als een open eindje verbinden waarbij de daad van het schrijven het verband is. De puzzel zoals ik het lot vaak ervaar, heb ik meegekregen toen ik geboren werd. Daar kwam geen kiezen aan te pas. Ik ervaar het als een cadeau. En besef eens te meer dat we anderen nodig hebben om onze ervaringen te kunnen koesteren.

Ervaringen die best lang geleden plaatsvonden, pak ik nog steeds uit met behulp van wat tijd en mijn zintuigen. Ik  beland op de middenweg door steeds weer op verhaal te komen. Ik breng verloren herinneringen fysiek terug in mijn innerlijk waardoor ik me voldaner voel. Misschien hoort dit ook bij een man of vrouw in zijn of haar midlife. Terugkijken. Want dat helpt je verder. Reflecteren. Want daarmee bezin je. Delen want daarmee verbind je.

Artist: Brian Kershisnik

Artist: Brian Kershisnik

Jouw conversatie met je binnenwereld

Aandacht schenken aan je eigen verhaal en die inspiratie als een neutrale waarnemer omhoog laten borrelen is een van de doelen van de schrijfroute Geef je verhaal door bij O.M.A. Flexplek enzo. Met de hand schrijven en delend met een ander kan ons eigen script, en dus ook wijzelf, zichtbaarder worden. Het is onze eigen conversatie met de binnen- en buitenwereld zoals we die nu aangaan. Het is onze beleving die uitgedrukt wil worden. En we willen toch allemaal gezien worden, niet?

Kunst of spel?

In de schrijfroute komt een grote diversiteit aan technieken en oefeningen aan bod zoals o.a. perspectiefwisselingen, dialogen, zintuiglijk en belichaamd schrijven, spel, kunst, rituelen, crisis, bezinning, loslaten en nog veel meer. De methode bevat ook aspecten van antroposofie, filosofie, kunst, NLP, en systemisch werken. De route is zo ingericht dat je op elk moment kunt instappen en meekunt op de stroom van de groep.

storytelling, levensverhaal, schrijven, expressief schrijven

Jouw verhaal telt

Als ik met mensen praat over de schrijfroute, ‘geef je verhaal door’ zie ik bij sommigen een vraagteken als het gaat om verhalen van je leven op papier te zetten. Bij die aarzeling bespeur ik wat angst. Omdat met de mooie belevenissen ook pijnlijke gebeurtenissen naar boven komen drijven die men soms liever niet oprakelt. Elke dag opnieuw ervaar ik dat pijnlijke en vreugdevolle ervaringen niet los van elkaar beleefd kunnen worden. Ze horen gewoon bij elkaar zoals de zon en de maan. Het erover schrijven, ook op plekken waar de golven hoger en wilder rollen, neemt die angst weg. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat schrijven helpt om je cortisol (het bekende stresshormoon) te verlagen. En door je verhaal te delen, help je een ander ook weer vooruit.

‘Wij schrijven niet om begrepen te worden, wij schrijven om te begrijpen’

~Gabrielle Rico

——————————————————————————————————————————————–

Ingrid pasfotoIk ben op een pad om een brug te bouwen in het nu tussen het verleden en de toekomst met behulp van schrijven. Een vaardigheid die iedereen bezit. De waarde van schrijven zit in het kleine stapjes zetten, specifiek kunnen zijn, op verhaal kunnen komen, diep de persoonlijke ervaring door te dringen, en je verhaal te kunnen doorgeven. In de schrijfroute Geef je verhaal door: terugkijken helpt jou vooruit wil ik jou de waarde van schrijven laten ontdekken op verrassende en veelzijdige manieren. Je laten ervaren hoe je schrijven kan gebruiken om elke dag aandacht te geven aan wat voor jou ertoe doet. Ik heb de post-HBO opleiding creatief schrijven gevolgd in Utrecht en ben docent geweest bij een aantal cursusprojecten en de Volksuniversiteit in Gooi- en Vechtstreek. Verder heb ik een intensieve internationaal erkende Practitioner gevolgd in NLP, TA en systemisch werken. Door deze ervaring en verschillende verdiepingstrainingen en workshops kan ik een stukje meelopen op jouw weg. Van professie ben ik technisch vertaler. Ik heb een grote passie voor verhalen die scherpzinnig, genuanceerd en bewogen zijn.

Stuur je reactie

Gerelateerde berichten
Deel je verhaal Heel je verhaal

Deel je verhaal Heel je verhaal

Ieder mens draagt verhalen met zich mee, we zijn verhalenmakers pur sang. Dagelijks komen er…

De kracht van je persoonlijke verhaal: drie bouwstenen

De kracht van je persoonlijke verhaal: drie bouwstenen

Het leven heeft je op unieke wijze gevormd en getekend, en deze merktekens – of…

O.M.A. is open!

O.M.A. is open!

We zijn officieel open! En het was even 'zweten', maar de sticker zit erop! Het…

Sluit

Kom langs

Wil je eerst onze ruimte zien voordat je je aanmeld? Kom langs om eens te komen kijken. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.